Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Ciasteczka ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów, żurawiny, maku i wiórek kokosowych, posypane ziarnami słonecznika są rewelacyjne. Polecam.

Ciasteczka ze słonecznikiem

Składniki:

Ciasteczka ze słonecznikiem

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki kokosowej
  • 20 dag masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatki:
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka
  • słonecznik łuskany
  • cukier perlisty

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ze słonecznikiem

ETAP 1:

Ciasteczka ze słonecznikiem
Obie mąki połączyc z masłem i cukrem pudrem

Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie posiekać z masłem i wiórkami kokosowymi.

ETAP 2:

Ciasteczka ze słonecznikiem
Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki

Dodać posiekane orzechy, żurawinę, mak, sok z cytryny i śmietanę.

ETAP 3:

Ciasteczka ze słonecznikiem
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 15-20 minut.

ETAP 4:

Ciasteczka ze słonecznikiem
Z rozwałkowanego ciasta można wykroić krążki szklanką .

Następnie ciasto rozwałkować na grubość 6-7 mm i foremką o dowolnym kształcie i wielkości wykrawać ciasteczka.

ETAP 5:

Ciasteczka ze słonecznikiem
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, posypać ziarnami słonecznika i cukrem perlistym. Piec około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.