Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to miły zwyczaj, na który czeka się cały rok. Szczególną frajdę czerpią z tego dzieci.

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

 

Do dekoracji :

  • lukier: cukier puder + sok z cytryny
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki

ETAP 1:

Świąteczne  pierniczki
Przygotowujemy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy.

Przygotowujemy ciasto. Masło podgrzewamy z miodem i cukrem, mieszając. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, kakao, przyprawy i jajko oraz masło z miodem i cukrem. Zagniatamy ciasto.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy.

ETAP 2:

Świąteczne  pierniczki
Za pomocą foremek wycinamy z ciasta kawałki w wybranych kształtach.

Za pomocą foremek wycinamy z ciasta kawałki w wybranych kształtach.

ETAP 3:

Świąteczne  pierniczki
ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175 st. C przez ok. 15 minut.

Pierniczki dekorujemy według uznania za pomocą kolorowych lukrów oraz posypek.