Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka z dodatkiem orzeszków arachidowych, maku i suszonej żurawiny są bardzo smaczne i szybkie do zrobienia.

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

Składniki:

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag orzeszków arachidowych
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka maku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pozostałe dodatki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • cukier perlisty
  • siekane orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

ETAP 1:

Orzechowe ciasteczka z żurawiną
Mąkę z masłem i cukrem pudrem dokładnie posiekać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać masło, cukier puder i cukier z wanilią, posiekać.

ETAP 2:

Orzechowe ciasteczka z żurawiną
Dodać pozostałe składniki i razem połączyć

Dodać żółtka, posiekane orzeszki, mak i żurawinę. Szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Orzechowe ciasteczka z żurawiną
Ciasteczka posypać orzeszkami lub perlistym cukrem

Ciasto rozwałkować i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Ciasteczka posypać cukrem perlistym lub posiekanymi orzeszkami.

Blaszkę z ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-12 minut.