Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cynamonowe ciasteczka z makiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak po prostu do pochrupania. Po całym domu roznosi się cynamonowy zapach. Bardzo polecam.

Cynamonowe ciasteczka z makiem

Składniki:

Cynamonowe ciasteczka z makiem

Ciasto:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciasteczka z makiem

Wykonanie ciasta:

Cynamonowe ciasteczka z makiem
Z podanych składników wykonujemy ciasto kruche.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.

Wykrawanie:

Cynamonowe ciasteczka z makiem
Ciasto wałkujemy cieniutko i wykrawamy ciasteczka.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.

Pieczenie:

Cynamonowe ciasteczka z makiem
Następnie ciasteczka pieczemy do zrumienienia i studzimy.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.

Ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.