WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Karczek parzony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karczek czyli karkówka wieprzowa zamarynowana w przyprawach, a następnie parzona dwa razy po 10 minut.

Karczek parzony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek parzony

 

Sposób przygotowania:

Karczek parzony

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Sól wymieszać z cukrem i natrzeć mięso. Odstawić na kilkanaście minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Natrzeć mięso.

Liście laurowe i ziele angielskie utluc tłuczkiem do mięsa jak najdrobniej i wymieszać z pozostałymi przyprawami. Natrzeć mięso.

Mięso włożyć do miski, przykryć i odstawić na 48 godzin. Co jakiś czas obrać mięso. Po upływie tego czasu obwiazac mięso specjalnym sznurkiem. Zawinąć w czysty ręcznik bawełniany.

W garnku zagotować tyle wody aby zakrywala mięso. Przygotowane mięso włożyć do wrzątku i parzyć 10 minut na małym ogniu. Wyłączyć i pozostawić w garnku żeby ostyglo. Po upływie ok. 12 godzin ponownie zagotować i znów parzyć 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Wyjąć, odwinąć odsączyć na kratce a następnie schłodzić w lodówce.

Kroić na plasterki jak wędline.

Karczek parzony
Karczek po podwójnym parzeniu i wystudzeniu wyjęty z garnka
Karczek parzony
Mięso zawinięte w ręcznik kuchenny włożone do garnka
Karczek parzony
Mięso przed włożeniem do garnka obwiazane sznurkiem
Karczek parzony
Mięso natarte wszystkimi przyprawami włożone do miski