Sposób przygotowania:
Karczek parzonyETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć. Sól wymieszać z cukrem i natrzeć mięso. Odstawić na kilkanaście minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Natrzeć mięso.
Liście laurowe i ziele angielskie utluc tłuczkiem do mięsa jak najdrobniej i wymieszać z pozostałymi przyprawami. Natrzeć mięso.
Mięso włożyć do miski, przykryć i odstawić na 48 godzin. Co jakiś czas obrać mięso. Po upływie tego czasu obwiazac mięso specjalnym sznurkiem. Zawinąć w czysty ręcznik bawełniany.
W garnku zagotować tyle wody aby zakrywala mięso. Przygotowane mięso włożyć do wrzątku i parzyć 10 minut na małym ogniu. Wyłączyć i pozostawić w garnku żeby ostyglo. Po upływie ok. 12 godzin ponownie zagotować i znów parzyć 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Wyjąć, odwinąć odsączyć na kratce a następnie schłodzić w lodówce.
Kroić na plasterki jak wędline.