Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1238]

Ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te ciasteczka zdecydowanie każdemu poprawią humor! Są rewelacyjne! Odrobinę przypominają orzechowe herbatniki, lecz samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym ciastkiem.

Ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze

Składniki:

Ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze

Około 23 sztuki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 140 g masła orzechowego
  • 100 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • cukier do obtaczania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze

Masa:

Ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze
Po każdym dodaniu składnika wszystko należy wymieszać do połączenia się całości. Początkowo mikserem, a na końcu można już dłonią.

Masło lub margarynę należy zmiksować z cukrem do białości i kolejno wymieszać z masłem orzechowym, aromatem, jajkiem, mąką oraz sodą.

Formowanie:

Ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze
Ciasteczka powinny być delikatnie spłaszczone.

Z masy należy uformować kuki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.

Każdą kuleczkę oddzielnie obtoczyć w cukrze, delikatnie spłaszczyć i następnie zachowując niewielkie odstępy - umieścić na blasze wsyłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze
Ciasteczka podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
(Nie dłużej, bo będą za twarde.)

Ciasteczka umieścić na kratce do ostudzenia.
(Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej twardości.)