Sposób przygotowania:
Racuszki na zsiadłym mlekuPrzygotowanie piany:
Żółtka jajek oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera dodając szczyptę soli.
Przygotowanie ciasta:
Do miski dajemy żółtka i zsiadłe mleko. Roztrzepujemy dokładnie za pomocą trzepaczki. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy dokładnie. Na samym końcu mieszamy delikatnie z pianką ubitą na sztywno.
Dodanie jabłek do ciasta:
Jabłka płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w bardzo małą kosteczkę.
Gotowe jabłka bardzo delikatne mieszamy z ciastem.
Etap końcowy:
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe racuszki z obu stron po ok. 3 min. na złoty kolor. Następnie ściągamy z ognia i układamy na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.