Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki na zsiadłym mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo puszyste, delikatnie racuszki na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem drobno pokrojonych jabłek. Posypane cukrem pudrem są pyszne.

Racuszki na zsiadłym mleku

Składniki:

Racuszki na zsiadłym mleku

na ciasto:

dodatkowo:

  • 3 małe jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki na zsiadłym mleku

Przygotowanie piany:

Racuszki na zsiadłym mleku
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywo

Żółtka jajek oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera dodając szczyptę soli.

Przygotowanie ciasta:

Racuszki na zsiadłym mleku
Do ciasta dodajemy ubitą pianę na sztywno

Do miski dajemy żółtka i zsiadłe mleko. Roztrzepujemy dokładnie za pomocą trzepaczki. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy dokładnie. Na samym końcu mieszamy delikatnie z pianką ubitą na sztywno.

Dodanie jabłek do ciasta:

Racuszki na zsiadłym mleku
Do ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka

Jabłka płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w bardzo małą kosteczkę.
Gotowe jabłka bardzo delikatne mieszamy z ciastem.

Etap końcowy:

Racuszki na zsiadłym mleku
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe racuszki

Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe racuszki z obu stron po ok. 3 min. na złoty kolor. Następnie ściągamy z ognia i układamy na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.