Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady.

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą

Około 27 sztuk:

  • 1 szklanka pestek dyni (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub innej)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady (u mnie dowolnej)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą

Pestki:

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą
Pestki nie muszą być zmielone na drobny pył.

Pestki najpierw podprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić w malakserze lub młynku do kawy.

Masa:

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie ze sobą połączyć za pomocą dłoni.

Na końcu należy wmieszać kawałki czekolady.

Ciasteczka:

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą
Ciasteczka można wykrawać np. za pomocą szklanki.

Ciasto rozwałkować na placek o grubość około 1 cm i wykrawać z niego dowolne kształty.

Ciasteczka umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą
Ciasteczka powinny być zarumienione.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.