alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasteczka z orzechami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku.

Ciasteczka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z orzechami
Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać mąki, kakao, proszek do pieczenie, esencję waniliową i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Każdą kulkę lekko spłaszczyć za pomocą tłuczka do kotletów i na środku ułożyć orzechy pecan lub macadamia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika pozostawić na blasze jeszcze około 3-4 minut i przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Ciasteczka z orzechami
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ciasteczka z orzechami
Każda kulkę lekko spłaszczyć tłuczkiem do kotletów.
Ciasteczka z orzechami
Na środku lekko wcisnąć orzechy pecan lub macadamia.
Ciasteczka z orzechami
Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę i ostudzić.