alvaro kamil

alvaro kamil

Kucharz
[Przepisów: 7]

Krucho maślane ciasteczka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka z orzechami, lub możemy dodać migdały albo orzechy suszone, długo można je przechować.

Krucho maślane ciasteczka z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krucho maślane ciasteczka z orzechami

 

  • 200 g mąki typ 00
  • 100 g migdałów całych lub orzechów
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • skórka z otartej skórki z pomarańczy lub cytryny
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Krucho maślane ciasteczka z orzechami
Migdały bądź orzechy w całości podprażyć na patelni bądź w piekarniku na blaszce do pieczenia. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki sypkie, dodać wanilię i skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać 2 jajka wymieszać, a pod koniec stopniowo rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto, aby było jednolite, dodajemy migdały, łączymy z ciastem. Schować do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu uformować 3 lub 4 wałki i piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Wałki kroić w poprzek na małe ciastka i ułożyć na blaszce i włożyć na 5 minut, odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Gotowe zostawić do ostygnięcia.
Krucho maślane ciasteczka z orzechami
Wałki kroimy w poprzek na mniejsze kawałki i jeszcze raz pieczemy.