aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ciasteczka z orzechami włoskimi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi będą stanowiły wspaniałe zakończenie obiadu

Ciasteczka  z orzechami włoskimi

Składniki:

Ciasteczka z orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z orzechami włoskimi
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki puch, dodaj masło, kakao, zmielone orzechy włoskie oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodaj pianę z białek i pozostałe orzechy wraz z rodzynkami i słonecznikiem. Uformuj gładką kulę i wstaw do lodówki na ok 2 godziny. Z gotowego ciasta formuj małe placuszki i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku.

Tagi:

jajko jajka