Sposób przygotowania:
Ciasteczka z orzechami, czekoladą i rodzynkami
Obie mąki, kakao, sodę oraz szczyptę soli przesiewamy do miski. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy do nich kropelki czekoladowe. Mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło lub margarynę z cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku.
Następnie partiami dodajemy sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, czekoladę oraz rodzynki (u mnie dodane na końcu, bo najmłodsza pociecha stwierdziła, że bez rodzynek te ciastka nie będą już takie pyszne i tak ciastka z orzechami i czekoladą dostały bonusowo rodzynki).
Ciasteczka nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy odstępy, bo ciasteczka się "rozleją".
Pieczemy w 190 stopniach.
Jeśli chcemy, by ciastka były po brzegach kruche, a na środku miękkie to pieczemy jest 12 minut. Jeśli zaś chcemy by całe były kruche to muszą w piekarniku zostać około 17 minut. Dodatkowo czas pieczenia zależy od wielości ciasteczek.
Następnie partiami dodajemy sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, czekoladę oraz rodzynki (u mnie dodane na końcu, bo najmłodsza pociecha stwierdziła, że bez rodzynek te ciastka nie będą już takie pyszne i tak ciastka z orzechami i czekoladą dostały bonusowo rodzynki).
Ciasteczka nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy odstępy, bo ciasteczka się "rozleją".
Pieczemy w 190 stopniach.
Jeśli chcemy, by ciastka były po brzegach kruche, a na środku miękkie to pieczemy jest 12 minut. Jeśli zaś chcemy by całe były kruche to muszą w piekarniku zostać około 17 minut. Dodatkowo czas pieczenia zależy od wielości ciasteczek.
Agnieszka Rec
BozenaMatuszczyk
Czekoladka 2