WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pure z pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pure z pieczonej dyni z dodatkiem oleju i soli to świetny dodatek do obiadu, delikatna papka dla niemowląt lub baza do placków, naleśników czy gofrów dyniowych.

Pure z pieczonej dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pure z pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Pure z pieczonej dyni

ETAP 1:

Małą dynię taką o średnicy ok. kilkunastu centymetrów umyć i osuszyć. Przekroić na pół.

Jedną połówkę pokroić na cztery części i każdą z nich jeszcze na pół lub na innej wielkości kawałki.

Dyni nie obierać ze skórki a jedynie wydrążyć nasiona. Tak przygotowaną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić ją olejem i oprószyć lekko solą i pieprzem lub samą solą jeśli pure ma posłużyć do wypieków na słodko. Dynię piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Po upieczeniu dynię wystudzić i dopiero obrać ze skóry. Pokroić ją na kawałki, wrzucić do miski i zblendować na pure.

Pure z pieczonej dyni
Upieczona dynia po zblendowaniu na pure blenderem
Pure z pieczonej dyni
Upieczona dynia w trakcie blendowania na pure
Pure z pieczonej dyni
Upieczona, obrana i pokrojona na kawałki dynia wrzucona do miski
Pure z pieczonej dyni
Dynia upieczona w piekarniku i wystudzona