jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo-cukiniowe placuszki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie wiem, czy to zasługa dyni, którą uwielbiam, ale placuszki smakowały mi bardzo. Tak mi jak i rodzince. Dodatkowo wyglądają pięknie, złociście. Cóż można chcieć więcej?

Dyniowo-cukiniowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo-cukiniowe placuszki

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Dyniowo-cukiniowe placuszki

ETAP 1

Dyniowo-cukiniowe placuszki
startą cukinię nasalamy

Cukinię myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 10 minut.

ETAP 2

Dyniowo-cukiniowe placuszki
obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach

Między czasie dynię obieramy, usuwamy z niej pestki i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 3

Dyniowo-cukiniowe placuszki
składniki placuszków umieszczamy w misce

Cebulę oraz kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Do startej dyni dodajemy odciśniętą z powstałego soku cukinię, cebulę, kiełbasę, natkę, jajka, mąkę oraz przyprawy do smaku.

ETAP 4

Dyniowo-cukiniowe placuszki
łączymy składniki ciasta

Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 5

Dyniowo-cukiniowe placuszki
smażymy placuszki z dwóch stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje „warzywnego ciasta”. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy.