Sposób przygotowania:
Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimiOrzechy:
Orzechy należy drobno posiekać.
Masa:
W jednej misce wymieszać cukier, cukier waniliowy, miękkie masło/olej oraz jajko, a w drugiej - mąkę pszenną, otręby owsiane, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
Wszystko razem połączyć, a na końcu do ciasta wmieszać orzechy.
Formowanie:
Z ciasta uformować kulki - wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) przełożyć na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia.
Należy pamiętać o zachowaniu dość dużych odstępów, ponieważ ciastka rozrosną się na boki.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-20 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka krócej pieczone będą lekko miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Natomiast dłużej - całkowicie staną się chrupkie, lecz nie twarde.
Studzenie:
Upieczone ciastka wyjąć z blachą z piekarnika i po odczekaniu paru minut - przenieść je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
(Początkowo będą mięciutkie i bardzo delikatne, ale stwardnieją.)
SylaUla