SUPERPRZEPIS

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka są przeeepyszne, chrupiące i doskonale połączone smakowo. Nawet po kilku dniach nie tracą na jakości.

Składniki:

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi

24 ciastka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi

Orzechy:

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi
Orzechy nie powinny być zmielone na miał.

Orzechy należy drobno posiekać.

Masa:

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi
Ciasto nie powinno się lepić do dłoni. Ma być miękkie.

W jednej misce wymieszać cukier, cukier waniliowy, miękkie masło/olej oraz jajko, a w drugiej - mąkę pszenną, otręby owsiane, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.


Wszystko razem połączyć, a na końcu do ciasta wmieszać orzechy.

Formowanie:

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi
Kulek nie należy spłaszczać, a układając na blasze trzeba zachować odstępy.

Z ciasta uformować kulki - wielkością przypominające orzech włoski.


Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) przełożyć na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia.


Należy pamiętać o zachowaniu dość dużych odstępów, ponieważ ciastka rozrosną się na boki.

Pieczenie:

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi
Ciastka będą odpowiednio chrupiące - w zalezności od czasu pieczenia.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-20 minut w 180 stopniach.


Ciasteczka krócej pieczone będą lekko miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Natomiast dłużej - całkowicie staną się chrupkie, lecz nie twarde.

Studzenie:

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi
Ciastka stwardnieją podczas stydnięcia.

Upieczone ciastka wyjąć z blachą z piekarnika i po odczekaniu paru minut - przenieść je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
(Początkowo będą mięciutkie i bardzo delikatne, ale stwardnieją.)