Sposób przygotowania:
Bułki orkiszowe z siemieniem lnianymETAP 1:
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy, łączymy z mlekiem.
ETAP 2:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, jedno jajko.
ETAP 3:
Dodajemy rozpuszczone masło z mlekiem.
Wyrabiamy ciasto - przy pomocy robota z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy będzie dobrze odstawać od haka/dłoni i ścian miski.
ETAP 4:
Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
ETAP 5:
Ciasto ponownie zagniatamy - tym razem przez chwilę. Z ciasta formujemy 8 bułek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy siemieniem lnianym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-17 minut.