Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, domowe bułeczki z mąki orkiszowej, z mlekiem i masłem, posypane siemieniem lnianym - idealne na kanapki czy do burgerów.

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym

Składniki:

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym

ETAP 1:

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
Masło roztapiamy w garnuszku. Do lekko ostudzonego masła wlewamy mleko.

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy, łączymy z mlekiem.

ETAP 2:

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, jajko.

Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, jedno jajko.

ETAP 3:

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
Dodajemy masło z mlekiem i zagniatamy ciasto

Dodajemy rozpuszczone masło z mlekiem.
Wyrabiamy ciasto - przy pomocy robota z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy będzie dobrze odstawać od haka/dłoni i ścian miski.

ETAP 4:

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

ETAP 5:

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym

Ciasto ponownie zagniatamy - tym razem przez chwilę. Z ciasta formujemy 8 bułek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy siemieniem lnianym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-17 minut.