Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rabarbar można oprószyć mielonym cynamonem.

Ciasteczka z rabarbarem

Składniki:

Ciasteczka z rabarbarem

 

  • mąka pszenna 2 szkl
  • masło 25 dag
  • cukier puder 1/2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • rabarbar 20 dag

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z rabarbarem
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Brzegi wyciętych krążków pozaginać do góry. We wgłębienia ciastek nałożyć drobno pokrojony rabarbar, posypać cukrem kryształem. Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać pozostałym cukrem pudrem.