Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasteczka z sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka w smaku przypominają te robione z ciasta francuskiego, ale metoda przygotowania jest inna.

Ciasteczka z sezamem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka z sezamem

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z sezamem

ETAP 1:

Z sadła odrzucić błonki, wykorzystać tylko ładne miękkie części. Zmielić w maszynce do mięsa. Szybko zagnieść ciasto z podanych składników. Porcjami rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i wyciąć z ciasta dowolne wzorki. Każde ciastko posypać białym i czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor. Blaszki nie trzeba niczym smarować, bo podczas pieczenia wytapia się trochę tłuszczu i ciasta nie przywierają.

Ciasteczka z sezamem
Sadło po oczyszczeniu nalezy zmielić w maszynce do mięsa
Ciasteczka z sezamem
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić
Ciasteczka z sezamem
Porcje ciasta rozwalkować na grubość około 3-4 mm