nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruche, solidnie wyrośnięte ciastka z żurawiną i białą czekoladą świetne do mleka, pyszne na deser. Pachną wanilią i rozpływają się w ustach.

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera z mąką, cukrem, jajkami i sodą. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić na drobne cząstki. Dodać pokrojoną czekoladę do wcześniej zmiksowanych składników oraz do wszystkich połączonych produktów umieszczonych w misie miksera dodać także suszoną żurawinę i kilka kropli aromatu waniliowego. Wszystko miksować na wolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Brać trochę surowego ciasta z dodatkiem białej czekolady i żurawiny i rolować je w kulkę, a następnie spłaszczać masę na blaszce dzięki czemu powstanie placek, który po upieczeniu będzie pysznym ciastkiem. Postępować identycznie z każdym ciasteczkiem. Po zapełnieniu blaszki surowymi jeszcze ciasteczkami wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciastka przez około 15 minut. Między ciasteczkami zostawiać odstępy, gdyż sporo wyrosną. Po upieczeniu pozostawić ciasteczka chwilę na blaszce do przestygnięcia.
Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Miękka margaryna zmiksowana z mąką,cukrem,jajkami i sodą.
Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Biała czekolada pokrojona na mniejsze kawałeczki.
Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Suszona żurawina i biała czekolada dodane do masy na ciasteczka.
Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Uformowane ciasteczka ułożone na blaszce z piekarnika tuż przed wstawieniem ich do pieczenia.