Sposób przygotowania:
Szarlotka z ucieranego ciasta
Obrane jabłka ze skórki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do garnka, następnie wlać 5 łyżek wody, zagotować, dodać cukier i na średnim ogniu mieszając gotować do miękkości jabłek, wystudzone jabłka wymieszać z kisielem cytrynowym.
Jajka, cukier, palmę, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na dużych obrotach.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie foremki 22 cm i 15x15 z papierem do pieczenia (lub 1 forma np 26 cm), połowę ciasta wyłożyć do formy, na ciasto wyłożyć jabłka, delikatnie wygładzić wierzch i rozsmarować resztę ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Jajka, cukier, palmę, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na dużych obrotach.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie foremki 22 cm i 15x15 z papierem do pieczenia (lub 1 forma np 26 cm), połowę ciasta wyłożyć do formy, na ciasto wyłożyć jabłka, delikatnie wygładzić wierzch i rozsmarować resztę ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.