Sposób przygotowania:
Rogale drożdżowe z budyniem, wiśninią i kruszonką
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże rozcieramy widelcem z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę, najlepiej przesianą i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić nam od ręki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak około godzinę.
3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną bardzo małe grudki. Wkładamy ją do lodówki na czas wyrastania ciasta. Musi się dobrze schłodzić.
4. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone wcześniej budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, budyń studzimy.
5. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wałkujemy na kształt koła. Następnie kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, kilka wiśni i zwijamy formując rogaliki.
6. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Zostawiamy na kilka minut, żeby jeszcze podrosły. Podrośnięte smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
7. Pieczenie: następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.
8. Podanie: Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 32 spore rogalki.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
W razie potrzeby do zagniatanego ciasto dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić nam od ręki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak około godzinę.
3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną bardzo małe grudki. Wkładamy ją do lodówki na czas wyrastania ciasta. Musi się dobrze schłodzić.
4. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone wcześniej budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, budyń studzimy.
5. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wałkujemy na kształt koła. Następnie kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, kilka wiśni i zwijamy formując rogaliki.
6. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Zostawiamy na kilka minut, żeby jeszcze podrosły. Podrośnięte smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
7. Pieczenie: następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.
8. Podanie: Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 32 spore rogalki.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
W razie potrzeby do zagniatanego ciasto dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i nie ukrywam, że były pyszne :)