Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rogale drożdżowe z budyniem, wiśninią i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Bogato nadziane budyniem i wiśniami. Do tego maślana kruszonka. Polecam.

Rogale drożdżowe z budyniem, wiśninią i kruszonką

Składniki:

Rogale drożdżowe z budyniem, wiśninią i kruszonką

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju

Nadzienie:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

Kruszonka:

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania stolnicy
  • około 1 szklanka wydrylowanych wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub ze słoika )
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Rogale drożdżowe z budyniem, wiśninią i kruszonką
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże rozcieramy widelcem z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę, najlepiej przesianą i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".

2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić nam od ręki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak około godzinę.

3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną bardzo małe grudki. Wkładamy ją do lodówki na czas wyrastania ciasta. Musi się dobrze schłodzić.

4. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone wcześniej budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, budyń studzimy.

5. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wałkujemy na kształt koła. Następnie kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, kilka wiśni i zwijamy formując rogaliki.

6. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Zostawiamy na kilka minut, żeby jeszcze podrosły. Podrośnięte smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.

7. Pieczenie: następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.

8. Podanie: Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 32 spore rogalki.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę zawsze przesiewam.

W razie potrzeby do zagniatanego ciasto dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.