Sposób przygotowania:
Ciasteczko cherry
Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Następnie do sztywnej piany wlać żółtka i ubijać do białości. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera zmniejszyć do minimum. Wsypać mąki do masy jajecznej, dodać kakao i całość delikatnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną/masłem. Piec około 20 minut w 150ºC.
Przygotowanie kremu:
Margarynę rozetrzyj na puch. W garnku zagotuj wodę. Do miski wbij jajka i żółtka, wsyp cukier i całość ubijaj na parze na puszystą masę. Masę jajeczną wlewaj do roztartej margaryny i energicznie ucieraj. Na końcu dosyp ciemne kakao i dokładnie rozetrzyj. Wiśnie odsączyć z soku, przełożyć do rondelka i zalać 50 ml wódki. Całość podgotować. Wiśniowy sok połączyć z resztą wódki.
Biszkopt przekroić na pół, jedną połowę nasączyć wódką z sokiem, wyłożyć krem kakaowy, a na kremie poukładać równomiernie wiśnie. Przykryć to drugą połową biszkoptu.
Przygotowanie polewy:
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, a następnie dodać trochę wrzątku. Do rondelka wsypać kakao, cukier, dodać żelatynę i śmietanę. Całość zagotować. Jeszcze ciepłą polewę rozsmarować na biszkopcie.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Następnie do sztywnej piany wlać żółtka i ubijać do białości. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera zmniejszyć do minimum. Wsypać mąki do masy jajecznej, dodać kakao i całość delikatnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną/masłem. Piec około 20 minut w 150ºC.
Przygotowanie kremu:
Margarynę rozetrzyj na puch. W garnku zagotuj wodę. Do miski wbij jajka i żółtka, wsyp cukier i całość ubijaj na parze na puszystą masę. Masę jajeczną wlewaj do roztartej margaryny i energicznie ucieraj. Na końcu dosyp ciemne kakao i dokładnie rozetrzyj. Wiśnie odsączyć z soku, przełożyć do rondelka i zalać 50 ml wódki. Całość podgotować. Wiśniowy sok połączyć z resztą wódki.
Biszkopt przekroić na pół, jedną połowę nasączyć wódką z sokiem, wyłożyć krem kakaowy, a na kremie poukładać równomiernie wiśnie. Przykryć to drugą połową biszkoptu.
Przygotowanie polewy:
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, a następnie dodać trochę wrzątku. Do rondelka wsypać kakao, cukier, dodać żelatynę i śmietanę. Całość zagotować. Jeszcze ciepłą polewę rozsmarować na biszkopcie.
Przygotowanie biszkoptu
Przygotowania masy kremowej
Przygotowanie wiśni
Nasączenie biszkoptu
Przygotowanie polewy :
marietta