anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Karnawałowe róże z wisienką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Z pozoru wydają się trudne do zrobienia, ale cała trudność polega jedynie na dość męczącym wybiciu ciasta wałkiem i jak najcieńszym jego rozwałkowaniu. Reszta jest dziecinnie prosta, a ciastka prezentują się znakomicie i będą ozdobą każdego stołu.

Karnawałowe róże z wisienką

Składniki:

Karnawałowe róże z wisienką

 

  • mąka tortowa - 250 g
  • żółtka - 4 szt.
  • śmietana kwaśna - 2 łyżki
  • wódka - 4 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • szczypta soli

 

  • PONADTO:
  • cukier puder - 2 łyżki
  • wiśnie kandyzowane – do dekoracji
  • olej - do smażenia

Sposób przygotowania:

Karnawałowe róże z wisienką
Z podanych składników zagnieść dość zwarte, ale elastyczne ciasto, które należy dość długo i energicznie wybić wałkiem do ciasta. Ma to na celu wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Wyjęte z lodówki ciasto bardzo cienko rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać szklankami lub foremkami krążki o średnicy: 3 cm, 5 cm i 7 cm. Każdy krążek naciąć nożem lub radełkiem w kilku miejscach tworząc pałatki róży.

Składać po trzy krążki od największego do najmniejszego. Przycisnąć w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły. Ciastka wkładać najmniejszym krążkiem do spodu do rozgrzanego w rondlu oleju.

Smażyć na złoty kolor, a po chwili przewrócić je na drugą stronę. Usmażone róże układać na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekorować je cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.