Sposób przygotowania:
Karnawałowe róże z wisienką
Z podanych składników zagnieść dość zwarte, ale elastyczne ciasto, które należy dość długo i energicznie wybić wałkiem do ciasta. Ma to na celu wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Wyjęte z lodówki ciasto bardzo cienko rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać szklankami lub foremkami krążki o średnicy: 3 cm, 5 cm i 7 cm. Każdy krążek naciąć nożem lub radełkiem w kilku miejscach tworząc pałatki róży.
Składać po trzy krążki od największego do najmniejszego. Przycisnąć w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły. Ciastka wkładać najmniejszym krążkiem do spodu do rozgrzanego w rondlu oleju.
Smażyć na złoty kolor, a po chwili przewrócić je na drugą stronę. Usmażone róże układać na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekorować je cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Wyjęte z lodówki ciasto bardzo cienko rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać szklankami lub foremkami krążki o średnicy: 3 cm, 5 cm i 7 cm. Każdy krążek naciąć nożem lub radełkiem w kilku miejscach tworząc pałatki róży.
Składać po trzy krążki od największego do najmniejszego. Przycisnąć w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły. Ciastka wkładać najmniejszym krążkiem do spodu do rozgrzanego w rondlu oleju.
Smażyć na złoty kolor, a po chwili przewrócić je na drugą stronę. Usmażone róże układać na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekorować je cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Magdalena88
niezły kąsek
anemon