Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ciasteczka z kawowym likierowym kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo łatwe ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego wypełnione bardzo pachnącym, kawowym kremem z dodatkiem likieru.

Ciasteczka z kawowym likierowym kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z kawowym likierowym kremem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g. serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki whisky
  • 2 łyżki likieru kawowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kawowym likierowym kremem
Kieliszkiem wycinam kółka z ciasta francuskiego, przekładam kółka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok.15-20 minut. Wyjmuję ciasteczka i studzę na kratce. 3/4 części czekolady rozpuszczam powoli w kąpieli wodnej ( miska ustawiona nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody). Serek mascarpone mieszam z cukrem, likierem i whisky, dodaję kawę i mieszam dokładnie na jednolity krem, po czym dodaję stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mocno ucieram. Ostrym nożem z ząbkami przekrawam na pół upieczone ciastka, wypełniam je kremem, przykrywam drugą połową.Pozostałą ( znów rozpuszczoną ) czekoladą robię wzorki na ciastkach. Krem stwardnieje po 2-3 godzinach, dlatego odkładam ciastka w chłodne miejsce.
Ciasteczka z kawowym likierowym kremem
Z ciasta francuskiego wycinam kieliszkiem kólka
Ciasteczka z kawowym likierowym kremem
Po upieczeniu przecinam ciastka na pół nożem
Ciasteczka z kawowym likierowym kremem
Gotowy krem powinien być gładki i aksamitny
Ciasteczka z kawowym likierowym kremem
Smaruję kremem połówkę ciastka i przykrywam ją drugą połową