Sposób przygotowania:
Ciasteczka z kawowym likierowym kremem
Kieliszkiem wycinam kółka z ciasta francuskiego, przekładam kółka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok.15-20 minut. Wyjmuję ciasteczka i studzę na kratce. 3/4 części czekolady rozpuszczam powoli w kąpieli wodnej ( miska ustawiona nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody). Serek mascarpone mieszam z cukrem, likierem i whisky, dodaję kawę i mieszam dokładnie na jednolity krem, po czym dodaję stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mocno ucieram. Ostrym nożem z ząbkami przekrawam na pół upieczone ciastka, wypełniam je kremem, przykrywam drugą połową.Pozostałą ( znów rozpuszczoną ) czekoladą robię wzorki na ciastkach. Krem stwardnieje po 2-3 godzinach, dlatego odkładam ciastka w chłodne miejsce.
marietta
marietta