peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Markizy kokosowo - kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe kruche ciasteczka z kawowym kremem

Markizy kokosowo - kawowe

Składniki:

Markizy kokosowo - kawowe

 

  • Na ciasto:
  • 100 g mąki
  • 87 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g wiórków kokosowych

 

  • Na krem:
  • 67 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka nalewki kawowej

 

  • Polewa:
  • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Markizy kokosowo - kawowe
Zaczynamy od ciasta - masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy. Powstałą kruszonkę zagniatamy dłonią, aż ciasto połączy się w jednolitą masę - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. W tym czasie zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 200°C. Lekko stwardniałe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy krążki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez mniej więcej 15 minut, gdy się zarumienią wyjmujemy i studzimy (nie przekładamy na kratkę bo się połamią). Teraz bierzemy się za krem - masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę rozpuszczalną i miksujemy do połączenia się składników. Przesiewamy mleko w proszku i razem miksujemy, na koniec dodajemy nalewkę kawową. Krem nakładamy na połowę ostygniętych ciasteczek - drugą połową przykrywamy. W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę przeznaczoną na polewę, dorzucamy kawałki czekolady - lekko podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Gdy polewa lekko ostygnie wykładamy ją na wierzch każdej markizy i posypujemy utłuczonymi w moździerzu orzechami.