Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka podwójnie kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka kawowe są aromatyczne i pachnące naturalną kawą.

Ciasteczka podwójnie kawowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka podwójnie kawowe

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • Masa
  • 10 dag biszkoptów
  • 5-7 dag masła
  • 1 łyżka kawy naturalnej
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka spirytusu
  • posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka podwójnie kawowe
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i rozpuszczalną kawą. Dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Następnie wlać żółtka utarte z cukrem waniliowym i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i dowolną foremką wycinać ciasteczka. Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Biszkopty pokruszyć, dodać mieloną kawę, rozpuszczone masło, śmietanę i dokładnie wymieszać. ( gdy masa jest zbyt sucha dodać więcej śmietany) Masą przekładać ciasteczka, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, wymieszaną ze spirytusem i posypać posypką.
Ciasteczka podwójnie kawowe
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto
Ciasteczka podwójnie kawowe
Biszkopty pokruszyć dodać rozpuszczone masło i naturalną kawę
Ciasteczka podwójnie kawowe
Biszkopty z masłem i kawą połączyć ze śmietaną i dokładnie wymieszać
Ciasteczka podwójnie kawowe
Upieczone ciasteczka przełożyć masą i oblać rozpuszczoną czekoladą