Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Cake Pops- lizaki ciasteczkowe Renifery!

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cake pops - super Lizaczki dla dzieci i nie tylko! Owinięte w celofan i wstążeczkę nadają się idealnie na prezencik Świateczny. Pysznie:) !

Cake Pops- lizaki ciasteczkowe Renifery!

Składniki:

Cake Pops- lizaki ciasteczkowe Renifery!

 

  • mniej więcej 400 g pokruszonych ciastek, herbatników, biszkoptów lub ciasta (najlepiej zeschłe resztki) lub wszystko razem :)
  • 125 g sera mascarpone
  • 1/2 tabliczki roztopionej czekolady
  • 2-3 łyżki masła miękkiego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • patyczki plastikowe lub drewniane do szaszłyków
  • Do ozdabiania:
  • 200 g czekolady do obtaczania
  • 1 łyżka oleju do czekolady ww.
  • cukierki m&m lub lentylki - na nosek
  • precelki - na rogi

Sposób przygotowania:

Cake Pops- lizaki ciasteczkowe Renifery!
Kruszę ciasteczka i ciasta razem. Moją ulubioną mieszanką to herbatniki, biszkopty i zeschłe ciasto Murzynek :) Do tego daję ser, roztopioną czekoladę, masło, kakao, cukier i mieszam łyżką lub mikserem. Na końcu wyjmuję z miski i chwilę zagniatam dłońmi na masę. Chowam do lodówki na ok. 10 minut by się schłodziła. Po wyjęciu formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (lub dowolne). W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę (nasze 200 g). Biorę patyczek i każdy najpierw maczam w czekoladzie i następnie natychmiast wbijam w kulkę ciasta. Wszystkie kuleczki z patyczkami wkładam do lodówki aż się ostatecznie schłodzą. Obtaczam kulki w roztopionej czekoladzie, polecam dodać troszkę oleju (ta 1 łyżka) lub roztopionego masła, wtedy będzie ładniej spływać z lizaków. Otrzepuję nadmiar czekolady.Wbijam lizaczki w podstawkę lub w durszlak aby ładnie wyschły. Na końcu ozdabiam. Łamię precelki na pół, maczamy końcówkę w czekoladzie i wbijam ostrożnie w każdą kulkę po obu stronach. Na środku przyczepiam m&m’sa - nosek - im więcej kolorów tym lepiej. Dorabiam oczka z białego lukru lub z małych cukiereczków. Smacznego!