Sposób przygotowania:
Cake Pops- lizaki ciasteczkowe Renifery!
Kruszę ciasteczka i ciasta razem. Moją ulubioną mieszanką to herbatniki, biszkopty i zeschłe ciasto Murzynek :) Do tego daję ser, roztopioną czekoladę, masło, kakao, cukier i mieszam łyżką lub mikserem. Na końcu wyjmuję z miski i chwilę zagniatam dłońmi na masę. Chowam do lodówki na ok. 10 minut by się schłodziła. Po wyjęciu formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (lub dowolne). W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę (nasze 200 g). Biorę patyczek i każdy najpierw maczam w czekoladzie i następnie natychmiast wbijam w kulkę ciasta. Wszystkie kuleczki z patyczkami wkładam do lodówki aż się ostatecznie schłodzą. Obtaczam kulki w roztopionej czekoladzie, polecam dodać troszkę oleju (ta 1 łyżka) lub roztopionego masła, wtedy będzie ładniej spływać z lizaków. Otrzepuję nadmiar czekolady.Wbijam lizaczki w podstawkę lub w durszlak aby ładnie wyschły. Na końcu ozdabiam. Łamię precelki na pół, maczamy końcówkę w czekoladzie i wbijam ostrożnie w każdą kulkę po obu stronach. Na środku przyczepiam m&m’sa - nosek - im więcej kolorów tym lepiej. Dorabiam oczka z białego lukru lub z małych cukiereczków. Smacznego!
zbysiowa
marietta