Sposób przygotowania:
Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanejETAP 1:
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem przelewając kaszę na sicie. Gotować na osłodzonym mleku przez około 15min, aż kasza będzie miękka i gęsta.
ETAP 2:
Gorącą kaszę podzielić na pół i do jednej części dodać połamaną czekoladę z orzechami, a do drugiej czekoladę białą. W gorącej kaszy czekolady powinny się rozpuścić. Jeżeli zdąży wystygnąć to czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z kaszą.
ETAP 3:
Obie masy przestudzić i uformować z nich na płaskiej powierzchni prostokąty, każdy o wymiarach ok 15x30cm.
ETAP 4:
Ciemną masę posmarować delikatnie wodą i przykleić na nią warstwę białą. Znów posmarować delikatnie wodą i ciasno zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Rolując obtoczyć w zmielonych płatkach migdałowych. W rulon powciskać patyczki w odstępie 1cm. Najlepiej, żeby były bezpieczne i stabilne. Wstawić do lodówki cały rulon, a kiedy masy zwiążą pociąć na kawałki. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)