Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Ciastka bakaliowe bez mąki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące złote ciasteczka pełne bakalii: zdrowe i pyszne. Można za każdym razem przygotowywać je z różnych kompozycji bakalii i płatków.

Ciastka bakaliowe bez mąki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciastka bakaliowe bez mąki

 

  • 1 szklanka platków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1 szklanka orzechów, migdałów, sezamu i słonecznika
  • 1 szklanka pokrojonych daktyli, rodzynek i żurawiny
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 20 dag masła

Sposób przygotowania:

Ciastka bakaliowe bez mąki
Przygotować podane ilości płatków i otrębów. Orzechy, migdały, daktyle, żurawinę i rodzynki pokroić.

Masło roztopić.

Do płatków i otrębów dodać pokrojone bakalie, jajka, miód i rozpuszczone masło. Złączyć wszystkie składniki, zlepić w kształcie walca i schłodzić przez kilka godzin.

Pokroić w plastry, lekko spłaszczyć. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Ciastka bakaliowe bez mąki
Płatki owsiane i orkiszowe oraz otręby żytnie do ciasteczek
Ciastka bakaliowe bez mąki
Do suchych składników dodane jajka, miód i masło
Ciastka bakaliowe bez mąki
Bakalie: migdały, orzechy, daktyle, żurawina, rodzynki, sezam i słonecznik
Ciastka bakaliowe bez mąki
Zagnięcione ciasto i uformowane w kształcie 2 walców
Ciastka bakaliowe bez mąki
Ciastka ułożone na papierze do pieczenia
Ciastka bakaliowe bez mąki
Ciastka pieczone przez około 25 minut w 180 stopniach

Tagi:

ciastka