Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1413]

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasteczka są rewelacyjne! Są delikatnie kruche, ale i też odrobinę miękkie. Czekolada, kawa, pomarańcza i syrop klonowych to idealne połączenie.

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy

18 ciastek:

  • 100g masła/margaryny (polecam masło)
  • 70g cukru brązowego (użyłam gruboziarnistego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 160g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (płaskie)
  • 1 łyżka kawy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 20-30g czekolady (u mnie gorzka)
  • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Opcjonalnie:

  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy

Ciasto:

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy
Jeśli dodajecie kawę rozpuszczalną i ma granulki, to należy je rozdrobnić.

Masło sól i cukier - należy utrzeć do puszystości.
Następnie w trakcie mieszania - wbić jajko i stopniowo dolać syrop klonowy.
Opcjonalnie dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Kolejnie do masy wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać kawałki czekolady i skórkę pomarańczową.

Formowanie:

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy
Kuleczki nie muszą być idealnie okrągłe.

Z ciasta należy formować kulki, które wielkością przypominają mały orzech włoski.

Pieczenie:

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy
Ciastka powinny być delikatnie zapieczone.

Kuleczki bez spłaszczania, ale zachowując niewielkie odstępy - należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Ciasteczka piec 17-19 minut w 170-180 stopniach.

Przechowywanie:

Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczy
Ciastka nadają się do przechowywania i nie tracą na tym w smaku.

Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.