Sposób przygotowania:
Ciastka czekoladowo-kawowe z nutą pomarańczyCiasto:
Masło sól i cukier - należy utrzeć do puszystości.
Następnie w trakcie mieszania - wbić jajko i stopniowo dolać syrop klonowy.
Opcjonalnie dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Kolejnie do masy wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać kawałki czekolady i skórkę pomarańczową.
Formowanie:
Z ciasta należy formować kulki, które wielkością przypominają mały orzech włoski.
Pieczenie:
Kuleczki bez spłaszczania, ale zachowując niewielkie odstępy - należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Ciasteczka piec 17-19 minut w 170-180 stopniach.
Przechowywanie:
Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SylaUla
marietta
Di bloguje