Sposób przygotowania:
Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem
-Czekoladę /150 g / rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiego kremu. -Pozostawić do przestudzenia. -Przy pomocy miksera utrzeć jajko z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt wanilii i zmielony pieprz. -Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę z masłem , a następnie mąkę z sodą i solą. -Pozostałą czekoladę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do ciasta wraz z całymi ziarenkami pieprzu. -Ciasto starannie wymieszać/ przy pomocy łyżki/. -Piekarnik nagrzać do temperatury 160 -170 st.C -Blachę do pieczenia spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. -Przy pomocy łyżki do nakładania lodów kłaść w dość dużych odstępach kupki ciasta /u mnie 6 szt/. -Piec ok. 15 minut /ciasteczka powinny mieć lekko popękaną i lśniąca powierzchnię. /zbyt długie pieczenie powoduje , że ciastka stają się suche i twarde. -Lekko przestygnięte ciastka delikatnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
marietta