cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasteczka z gorzką czekoladą i pieprzem ,którego subtelny , niezbyt ostry smak i aromat doskonale pasuje do całości.

Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem

 

  • / 8 dużych ciastek/
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ok. ½ łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu/ użyłam moździeża
  • ok. 1 łyżeczka całych ziarenek czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem
-Czekoladę /150 g / rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiego kremu. -Pozostawić do przestudzenia. -Przy pomocy miksera utrzeć jajko z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt wanilii i zmielony pieprz. -Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę z masłem , a następnie mąkę z sodą i solą. -Pozostałą czekoladę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do ciasta wraz z całymi ziarenkami pieprzu. -Ciasto starannie wymieszać/ przy pomocy łyżki/. -Piekarnik nagrzać do temperatury 160 -170 st.C -Blachę do pieczenia spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. -Przy pomocy łyżki do nakładania lodów kłaść w dość dużych odstępach kupki ciasta /u mnie 6 szt/. -Piec ok. 15 minut /ciasteczka powinny mieć lekko popękaną i lśniąca powierzchnię. /zbyt długie pieczenie powoduje , że ciastka stają się suche i twarde. -Lekko przestygnięte ciastka delikatnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem
Jajko ubić z cukrem a nastepnie dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę i mąkę z pozostałymi składnikami.
Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem
Dodać pokrojoną czekoladę ziarenka pieprzu i na blasze dopieczenia formować gałki ciasta.
Ciastka czekoladowe z czerwonym pieprzem
Piec ok 15 min aż powierzchnia ciastek stanie się lśniaca i popękana a po upieczeniu wystudzić na kratce.