marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka-damskie rączki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto rozmrozić i rozwinąć na stolnicy,przekroić je na wzdłuż na prostokąty,posmarować masłem,złożyć na pół,dodać aszty,rolować.Usmażyć.

Ciastka-damskie rączki.

Składniki:

Ciastka-damskie rączki.

 

  • Opakowanie ciasta mrożonego ciasta filo 45 dag.,
  • 1 szklanka roztopionego sklarowanego masła,
  • 2 porcje twarożku aszta,
  • syrop różany,
  • 3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/4 szklanki niesolonych pistacji,
  • 1/4 szklanki konfitury z płatków róż.

Sposób przygotowania:

Ciastka-damskie rączki.
Rozwinąć rozmrożone ciasto na oprószonej mąką stolnicy.Ostrym nożem przekroić na wzdłuż na prostokąty(przez wszystkie warstwy).
Kłaść na stolnicy po jednym prostokącie krótszą stroną do siebie.
Resztę ciasta nakryć wilgotną ściereczką,aby nie wyschło.Smarow-
-ać ciasto sklarowanym masłem i składać na pół na wzdłuż prostokąta.Zawijać ciasto wokół aszty i roluj,ściskając końce,by na-
-dzienie nie wyciekło.Układać na tacy szwem do dołu.Podgrzać olej
roślinny do smażenia w rondlu.Gdy olej zacznie pyrczeć ,łyżką cedzakową wkładać ostrożnie ciasteczka porcjami do oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor z ok.3 min.Wyjąć łyżką cedzakową
i zanurzać w syropie.Tak samo robić z kolejnymi porcjami ciastecz-
-ek.Obsypać ciasteczka pistacjami i dekorować końce paluszków
kleksikiem konfitury z płatków róż.