Sposób przygotowania:
Ciastka dla dorosłych
Ciasto:
Mąkę, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać drobno pokrojoną margarynę, żółtka, śmietanę oraz cukier waniliowy i szybko zarobić gładkie ciasto, owinąć je w folię spożywczą i dać na 30 minut do lodówki.
Następnie wyjmujemy je na podsypany mąką blat. Wakujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek za pomocą małej foremki robimy dziurkę.
Środki ciastek, które wykroiliśmy można upiec i przełożyć masą jeśli nam ona zostanie. Możemy też dać je rodzince dzięki czemu zyskamy chwilę ciszy i spokoju w kuchni.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Małe ciasteczka, wycięte z większych pieczemy krócej, bo są małe i szybciej się upieką.
Nadzienie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki wrzucamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy by ostygła. Śliwki węgierki wyjmujemy z nalewki i dajemy na chwilę na sitko i czekamy, aż ociekną. Następnie kroimy je w niewielkie kawałki. Gdy czekolada się ochłodzi wrzucamy do niej pokrojone śliwki i stopniowo dodajemy nalewkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie sprawdzamy masy. Ma być ona gęsta, ale nie aż tak by można ją było kroić nożem. Jeśli masa stała się twarda oznacza, że musimy dodać do niej jeszcze trochę nalewki. Jeśli zaś jest zbyt lejąca dodajemy trochę dodatkowo stopionej w kąpieli wodnej białej czekolady.
Ciasteczka upieczone i ostudzone i możemy smarować przygotowaną wcześniej masą.
Na ciasteczka bez dziurki nakładamy masę i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich ciastek.
Mąkę, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać drobno pokrojoną margarynę, żółtka, śmietanę oraz cukier waniliowy i szybko zarobić gładkie ciasto, owinąć je w folię spożywczą i dać na 30 minut do lodówki.
Następnie wyjmujemy je na podsypany mąką blat. Wakujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek za pomocą małej foremki robimy dziurkę.
Środki ciastek, które wykroiliśmy można upiec i przełożyć masą jeśli nam ona zostanie. Możemy też dać je rodzince dzięki czemu zyskamy chwilę ciszy i spokoju w kuchni.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Małe ciasteczka, wycięte z większych pieczemy krócej, bo są małe i szybciej się upieką.
Nadzienie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki wrzucamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy by ostygła. Śliwki węgierki wyjmujemy z nalewki i dajemy na chwilę na sitko i czekamy, aż ociekną. Następnie kroimy je w niewielkie kawałki. Gdy czekolada się ochłodzi wrzucamy do niej pokrojone śliwki i stopniowo dodajemy nalewkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie sprawdzamy masy. Ma być ona gęsta, ale nie aż tak by można ją było kroić nożem. Jeśli masa stała się twarda oznacza, że musimy dodać do niej jeszcze trochę nalewki. Jeśli zaś jest zbyt lejąca dodajemy trochę dodatkowo stopionej w kąpieli wodnej białej czekolady.
Ciasteczka upieczone i ostudzone i możemy smarować przygotowaną wcześniej masą.
Na ciasteczka bez dziurki nakładamy masę i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich ciastek.
edytaha
misia5