Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Matyldki czyli świąteczne ciastka z lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W moim domu zamiast tradycyjnych pierniczków przygotowywało się na święta ciastka z lukrem i powidłami śliwkowymi. Są tak pyszne, że rozpływają się ustach.

Matyldki czyli świąteczne ciastka z lukrem

Składniki:

Matyldki czyli świąteczne ciastka z lukrem

 

  • CIASTKA:
  • 1 kg mąki+ do podsypywania,
  • 1,5 łyżeczki amoniaku,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 kg margaryny,
  • 0,5 l gęstej śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • 4 jajka,
  • LUKIER:
  • 1 łyżka mleka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • 2 słoiki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Matyldki czyli świąteczne ciastka z lukrem
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z amoniakiem i cukrem. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Gdy całość drobno posiekamy dodajemy jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm i szklanką wycinamy koła. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż do lekkiego zrumienia. Potrwa to od 10 do 20 minut - w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe ciastka studzimy, po ostudzeniu ciastka będą bardzo twarde. Do miseczki wlewamy mleko i aromat rumowy. Dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ucierając. Ciastka rozkładamy na kratce i polewamy je lukrem. Odstawiamy je do całkowitego wyschnięcie, trwa to około 1 dnia. Następnie jedno ciastko smarujemy dżemem. przykrywamy drugim i lekko dociskamy, aby się zlepiły. Ciastka odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną, wówczas rozpływają się w ustach :-) Smacznego :-) Uwaga: 1) Ciastka po upieczeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet kilka miesięcy. 2) Podałam proporcję na 1 porcję lukru. Do polukrowania wszystkich ciastek należy przygotować kilka porcji lukru. 3) Lukier z tego przepisu wychodzi dość gęsty. Jeżeli nie lubicie gęstego lukru wystarczy dodać mniej cukru pudru.