Sposób przygotowania:
Matyldki czyli świąteczne ciastka z lukrem
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z amoniakiem i cukrem. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Gdy całość drobno posiekamy dodajemy jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm i szklanką wycinamy koła. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż do lekkiego zrumienia. Potrwa to od 10 do 20 minut - w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe ciastka studzimy, po ostudzeniu ciastka będą bardzo twarde. Do miseczki wlewamy mleko i aromat rumowy. Dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ucierając. Ciastka rozkładamy na kratce i polewamy je lukrem. Odstawiamy je do całkowitego wyschnięcie, trwa to około 1 dnia. Następnie jedno ciastko smarujemy dżemem. przykrywamy drugim i lekko dociskamy, aby się zlepiły. Ciastka odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną, wówczas rozpływają się w ustach :-) Smacznego :-) Uwaga: 1) Ciastka po upieczeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet kilka miesięcy. 2) Podałam proporcję na 1 porcję lukru. Do polukrowania wszystkich ciastek należy przygotować kilka porcji lukru. 3) Lukier z tego przepisu wychodzi dość gęsty. Jeżeli nie lubicie gęstego lukru wystarczy dodać mniej cukru pudru.
Malinka5