dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Ciastka dyniowo - owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne ciastka dyniowe z płatkami owsianymi, czekoladą i orzechami. Miękkie, z bogatym wnętrzem - chrupiącymi orzechami i rozpuszczającą się w buzi czekoladą :) Mają ładnie się pieką, są puszyste, nie rozlewają się przy pieczeniu.

Ciastka dyniowo - owsiane

Składniki:

Ciastka dyniowo - owsiane

ciasto

Sposób przygotowania:

Ciastka dyniowo - owsiane
Do miski wyłożyć puree z dyni, dodać jajko i masło, krótko zmiksować. Do osobnej miski wsypać płatki owsiane, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę, orzechy, sól i posiekaną w małą kostkę czekoladę. wymieszać.

Sypkie składniki dodać do masy dyniowo-maślanej, wymieszać łyżką.

Lekko wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę do pieczenia w ok. 3 cm odległościach. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika, piec ok. 11-12 minut. Studzić na kratce.