wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Ciastka francuskie z galaretką i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

proste, szybkie kruche ciastka, rozpływają się w ustach. galaretka i owoce sprawiają wrażenie lekkości ciastek.

Ciastka francuskie z galaretką i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka francuskie z galaretką i owocami

 

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • paczka budyniu waniliowego z cukrem
  • pełna szklanka mleka
  • galaretka w wybranym kolorze
  • dowolne owoce
  • białko jaja

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z galaretką i owocami
Budyń gotujemy ze szklanką mleka postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Owoce myjemy i kroimy na drobne cząstki ( jeśli tego wymagają). Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na małe ale równie kwadraty, następnie w co drugim kwadracie wykrawamy szklanka lub literatką ( zależy od wielkości kwadratów) koła.Całe kwadraty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem i układamy na nich kwadraty z wyciętym kołem. W środek kołek wkładamy po łyżeczce budyniu. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 12-15 minut. Po upieczeniu ustawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozrabiamy galaretkę w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na ostudzone ciastka , na budyń układamy owoce , następnie zalewamy je tężejąca galaretka i odstawiamy w chłodniejsze miejsce
Ciastka francuskie z galaretką i owocami
Z ciasta francuskiego wykrawamy równe kwadraty, zaś w połowie szklanka kółka
Ciastka francuskie z galaretką i owocami
Cale kwadraty smarujemy białkiem i nakładamy kwadraty z wyciętym kołem
Ciastka francuskie z galaretką i owocami
Do upieczonych ciastek wkładamy pokrojone, ulubione owoce