Sposób przygotowania:
Ciastka francuskie z owocami i migdałami
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w półplasterki. Gruszkę obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Banana obrać, pokroić w półplasterki. Do owoców dodać serek i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 30 kwadracików. Na połowie kwadracików z ciasta rozłożyć owoce z serkiem. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Przykryć pozostałymi kwadracikami z ciasta, docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut. Upieczone ciastka oprószyć cukrem pudrem.