Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie w przygotowaniu, proste i bardzo smaczne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane serkiem ricotta z rodzynkami i nutą cynamonu.

Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami

 

  • ciasto francuskie 1 płat
  • ser ricotta 250 gram
  • rodzynki 1 garść
  • cynamon 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • cukier brązowy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na w miarę równe kwadraty.

Ricottę wrzucamy do miseczki, dodajemy rodzynki. Dodajemy również brązowy cukier i cynamon, wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy farsz na kawałki ciasta. Składamy kwadraty na połówki, podwijamy brzegi i dociskami je. Pieczemy przez około 16 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na w miarę równe kwadraty.
Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami
Ricottę wrzucamy do miseczki, dodajemy rodzynki.
Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami
Dodajemy również brązowy cukier i cynamon, wbijamy jajko.
Ciastka francuskie z ricottą i rodzynkami
Składamy kwadraty na połówki, podwijamy brzegi i dociskami je.