Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki piernikowe z cynamonem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upiekłam muffinki w wydaniu świątecznym, piernikowo-cynamonowe, takie są najlepsze, dodatkowo posypałam je kandyzowaną porzeczką czarną. Muffinki piekłam w specjalnych kartonowych papilotkach z motywem świątecznym, wyszło mi ich 8 sporych sztuk.

Muffinki piernikowe z cynamonem

Składniki:

Muffinki piernikowe z cynamonem

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffinki piernikowe z cynamonem

Wykonanie ciasta:

Muffinki piernikowe z cynamonem
Z podanych składników wykonujemy ciasto na muffinki.

Umyte i osuszone jajka wbić do miski, wsypać do nich oba cukry i miksować na puszystą masę. Następnie stopniowo do masy dodawać pozostałe składniki, czyli: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie zmiksować.

Do pieczenia:

Muffinki piernikowe z cynamonem
Ciasto przekładamy do foremek do pieczenia muffinek.

Tak wykonane ciasto należy przełożyć do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie z wierzchu posypać kandyzowaną porzeczką czarną.

Pieczenie i podanie:

Muffinki piernikowe z cynamonem
Nastepnie pieczemy muffinki do suchego patyczka. Podajemy.

Układamy je na blaszce i pieczemy tak około 35-35 minut w temperaturze 180 do suchego patyczka. Upieczone muffinki studzimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sporych muffinek.