Sposób przygotowania:
Muffinki piernikowe z cynamonemWykonanie ciasta:
Umyte i osuszone jajka wbić do miski, wsypać do nich oba cukry i miksować na puszystą masę. Następnie stopniowo do masy dodawać pozostałe składniki, czyli: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie zmiksować.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto należy przełożyć do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie z wierzchu posypać kandyzowaną porzeczką czarną.
Pieczenie i podanie:
Układamy je na blaszce i pieczemy tak około 35-35 minut w temperaturze 180 do suchego patyczka. Upieczone muffinki studzimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sporych muffinek.
skuter5
Babeczka35
Można dodać rodzynki, żurawinę, jagody goi. Ewentualnie mrożoną czarną porzeczkę. Kandyzowanej porzeczki proszę szukać u Helio, ja właśnie miałam od nich :) Życzę udanych wypieków :)
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)