frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Ciastka -grzybki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzybki z ciasta są pyszne i do tego dekoracyjne,a masa z budyniem i masłem świetnie się komponuje. Polane kapelusze polewą czekoladową imitują prawdziwe grzybki.

Ciastka -grzybki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciastka -grzybki

 

  • mąka 2,5 szklanki
  • masło 3/4 szt.
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczeni 1 łyżeczka płaska
  • jajko 1 szt.
  • śmietana 2 łyżki
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie
  • mak do posypania nóżek od grzybków 1/4szklanki

masa:

  • budyń śmietankowy 1 szt.
  • masło 200 g
  • cukier 3 łyżki
  • sok z cytryny do smaku
  • mleko 1 /2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciastka -grzybki
Masło lub margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, śmietanę i wymieszać, wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki owinięte w folię spożywczą.

Ugotować budyń na mleku i wystudzić, wystudzony ucierać z margaryną lub masłem. Można dodać cukier puder i sok z cytryny. Krem odłożyć, będzie do wypełnienia grzybków.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, z jednej części wyciąć kółka całe, a z drugiej z otworkami aby umieścić nóżkę od grzybka. Z trzeciej części uformować nóżki do grzybków. Włożyć wszystko do piekarnika i piec na złoty kolor w 180 stopniach.

Wystudzone kapelusze polać polewą i jak zaschnie polewa, to wypełniać kremem. Następnie nałożyć krążek z ciasta imitujący blaszkę z otworkami i umieścić nóżkę obsypaną dołem przed pieczeniem makiem.

Gotowe włożyć do lodówki na 1,5 godziny.
Ciastka -grzybki
Wyrobić ciasto z podanych składników i podzielić na trzy części
Ciastka -grzybki
Wycinać kółka i ułożyć na foremce babeczki do góry dnem
Ciastka -grzybki
W drugiej części kółek zrobić małe otworki grubą słomką
Ciastka -grzybki
z ostatniej części zrobic trzonki do grzybków
Ciastka -grzybki
Kapelusze upieczone i ostudzone polać polewą czekoladową
Ciastka -grzybki
wypełnić kapelusze kremem i składać grzybki