WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciastka grzybki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka z ciasta kruchego uformowane na kształt grzybków borowików udekorowane czekoladą i makiem.

Ciastka grzybki

Składniki:

Ciastka grzybki

 

  • niecałe 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła ok. 30g
  • kilka kostek białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • suchy mak

Sposób przygotowania:

Ciastka grzybki

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Wbić jajko i żółtko. Dodać zimną margarynę i zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić ok. 1-2 godziny w lodówce.

Następnie przystąpić do formowania ciasteczek. Należy oddzielnie ulepić kapelusze i nóżki grzybków. Kapelusze najłatwiej formować robiąc z ciasta kulkę i następnie spłaszczać ją z jednej strony tworząc taką półkulę. Nóżki grzybków robić formując z ciasta wałeczki węższe z jednej strony i szersze z drugiej.

Elementy ciastek kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy bo ciastka trochę urosną. Ciastka piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Powinno to zająć od kilku do kilkunastu minut. Nóżki piec trochę krócej niż kapelusze bo są mniejsze.

Po upieczeniu ciastka wyjąć z piekarnika. W ciepłych kapeluszach od tej spodniej strony wyżłobić nożem zagłębienia w które będą wkładane nóżki grzybków. Trzeba to zrobić na ciepło bo potem ciastka twardnieją. Gdy ciastka ostygną, rozpuścić 1 mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i gorącą smarować kapelusze grzybków. Białą czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i smarować nią nóżki grzybków.

Szersze końce nóżek maczać dodatkowo w suchym maku. Gdy czekolada na ciastkach zastygnie rozpuścić pozostałe 0,5 tabliczki mlecznej czekolady. Czekoladę wlewać po łyżeczce lub mniej w zagłębienia w kapeluszach i mocować w niej nóżki grzybków.

Pozostawić do zastygnięcia w lodówce. Ciastka można podać na pokruszonym cieście szpinakowym wtedy wyglądają jak prawdziwe grzybki na mchu.