Sposób przygotowania:
Ciastka grzybki
1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wykrawać tyle samo: - kapeluszy (przy pomocy szklanki wyciąć koła, a następnie wyłożyć je na zewnętrzną stronę foremek do babeczek wysmarowanych olejem. Dobrze poprzyklejać) - spodów kapeluszy ( przy pomocy mniejszej szklanki, a na środku każdego spodu zrobić niewielką dziurkę) - nóżek grzybków ( za pomocą resztek ciasta zrobić ruloniki, które opcjonalnie można posmarować marmoladą i dopiero wtedy zwinąć. Ja pominęłam marmoladę. Jeden z końców nóżek ma być węższy, tak aby pasował do otworku spodu kapelusza. Grubszy koniec nóżek posmarować białkiem i posypać makiem. Ja tą czynność zrobiłam po upieczeniu.) 2. Wszystkie części grzybków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 3. Krem budyniowy: 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budynie i cukry. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do powstania lekkiego, puszystego kremu. Kremem napełnić upieczone kapelusze, które wcześniej trzeba delikatnie zdjąć z foremek. Zamknąć spodami kapeluszy, a do otworków wcisnąć nóżki grzybków. 4. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia. Kapelusze pokryć polewą. Smacznego!