akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciastka grzybki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysłowe ciasteczka grzybki z kremem budyniowym, makiem i polewą czekoladową. Wyglądają jak prawdziwe :). Mojej rodzinie bardzo zasmakowały. Są troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić trochę więcej czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli.

Ciastka grzybki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka grzybki

 

 

  • Krem budyniowy:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 200 g. masła miękkiego

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g. gorzkiej/ mlecznej czekolady
  • 30 g. masła
  • 1 łyżka mleka

 

  • Ponadto:
  • 2 łyżki marmolady (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki suchego maku
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Ciastka grzybki
1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wykrawać tyle samo: - kapeluszy (przy pomocy szklanki wyciąć koła, a następnie wyłożyć je na zewnętrzną stronę foremek do babeczek wysmarowanych olejem. Dobrze poprzyklejać) - spodów kapeluszy ( przy pomocy mniejszej szklanki, a na środku każdego spodu zrobić niewielką dziurkę) - nóżek grzybków ( za pomocą resztek ciasta zrobić ruloniki, które opcjonalnie można posmarować marmoladą i dopiero wtedy zwinąć. Ja pominęłam marmoladę. Jeden z końców nóżek ma być węższy, tak aby pasował do otworku spodu kapelusza. Grubszy koniec nóżek posmarować białkiem i posypać makiem. Ja tą czynność zrobiłam po upieczeniu.) 2. Wszystkie części grzybków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 3. Krem budyniowy: 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budynie i cukry. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do powstania lekkiego, puszystego kremu. Kremem napełnić upieczone kapelusze, które wcześniej trzeba delikatnie zdjąć z foremek. Zamknąć spodami kapeluszy, a do otworków wcisnąć nóżki grzybków. 4. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia. Kapelusze pokryć polewą. Smacznego!
Ciastka grzybki
Uformowane części grzybków, czekające na pieczenie.
Ciastka grzybki
Pieczenie poszczególnych części grzybków.
Ciastka grzybki
Upieczone i studzone poszczególnych części grzybków.
Ciastka grzybki
Udekorowanie grzybków polewą czekoladową.