Sposób przygotowania:
Ciastka grzybkiCiastka:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Kolejno dodajemy margarynę, całość siekamy. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy do mąki. Ciasto zagniatamy. Najlepiej wsadzić je później na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki wycinamy krążki: 12 szklanką i 12 foremką do babeczek. W dolnych elementach grzybków wycinamy małą dziurkę o średnicy 2 cm.
Foremki do babeczek oblepiamy ciastem.
Pozostałe ciasto to będą nasze nóżki do grzybków. Wałkujemy, tniemy na małe prostokąty i zwijamy w rulon, uprzednio smarując wewnątrz marmoladą, bądź powidłem. Każdy koniec nóżki maczamy w białku i obtaczamy w maku.
Elementy grzybków przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez około 25 minut, w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy, po czym ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch, dodajemy po łyżce budyniu. Na sam koniec dosładzamy do smaku.
Składamy grzybki, przekładając je przygotowanym kremem.
SylaUla
jagoda59