Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciastka grzybki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chociaż są bardzo pracochłonne, warto je zrobić. Dzieciaki uwielbiają, a i dorośli na pewno nie pogardzą ;)

Ciastka grzybki

Składniki:

Ciastka grzybki

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 2 budynie śmietankowe lub wanilinowe
  • 500 ml mleka
  • 300 g masła
  • cukier puder do smaku

Dodatkowe składniki:

  • 1 białko
  • 1 łyżeczka maku

Sposób przygotowania:

Ciastka grzybki

Ciastka:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Kolejno dodajemy margarynę, całość siekamy. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy do mąki. Ciasto zagniatamy. Najlepiej wsadzić je później na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki wycinamy krążki: 12 szklanką i 12 foremką do babeczek. W dolnych elementach grzybków wycinamy małą dziurkę o średnicy 2 cm.

Foremki do babeczek oblepiamy ciastem.

Pozostałe ciasto to będą nasze nóżki do grzybków. Wałkujemy, tniemy na małe prostokąty i zwijamy w rulon, uprzednio smarując wewnątrz marmoladą, bądź powidłem. Każdy koniec nóżki maczamy w białku i obtaczamy w maku.

Elementy grzybków przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez około 25 minut, w temperaturze 180 stopni.

Krem:

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy, po czym ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch, dodajemy po łyżce budyniu. Na sam koniec dosładzamy do smaku.

Składamy grzybki, przekładając je przygotowanym kremem.