Sposób przygotowania:
Grzybki z ajerkoniakiemPrzygotowanie ciasta:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Przygotowanie poszczególnych elementów grzybków
Dwie części ciasta rozwałkować na grubość 4mm. Szklanką wykroić w cieście krążki. Połowę krążków wyłożyć na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków zrobić na środku małą zakrętką dziurki. Z trzeciej części ciasta zrobić 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzyć w białku i obsypać makiem.
Wszystkie przygotowane elementy ułożyć na blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdjąć z foremek.
Przygotowanie masy
Masa: Z mleka odlać 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budyń. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń oraz ajerkoniak. Utrzeć. Masą wypełnić upieczone kapelusze grzybków, przykryć krążkiem z dziurką.
Przygotowanie polewy
Polewa: Z masła, wody, cukru i kakao zagotować polewę. Lekko przestudzoną polewą posmarować kapelusze grzybków. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Każdy kapelusz nabić na wałeczek i grzybek gotowy.
Megi-
LauraLaura