SUPERPRZEPIS

Grzybki z ajerkoniakiem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Grzybki z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (2)

Ciastka grzybki z ajerkoniakiem- idealne, jako deser do kawy lub herbaty. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka.

Składniki:

Grzybki z ajerkoniakiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 150g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1,5 łyżki śmietany 18%,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 300 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 mały kieliszek ajerkoniaku,

Polewa:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao,

Dodatkowo:

  • 3 łyżki suchego maku,
  • białko

Sposób przygotowania:

Grzybki z ajerkoniakiem

Przygotowanie ciasta:

Grzybki z ajerkoniakiem
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.

Przygotowanie poszczególnych elementów grzybków

Grzybki z ajerkoniakiem
Z ciasta zrobić poszczególne elementy grzybków. Ułożyć na blaszce i piec.

Dwie części ciasta rozwałkować na grubość 4mm. Szklanką wykroić w cieście krążki. Połowę krążków wyłożyć na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków zrobić na środku małą zakrętką dziurki. Z trzeciej części ciasta zrobić 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzyć w białku i obsypać makiem.

Wszystkie przygotowane elementy ułożyć na blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdjąć z foremek.

Przygotowanie masy

Grzybki z ajerkoniakiem
Ugotować budyń. Utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Masą wypełnić kapelusze grzybków.

Masa: Z mleka odlać 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budyń. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń oraz ajerkoniak. Utrzeć. Masą wypełnić upieczone kapelusze grzybków, przykryć krążkiem z dziurką.

Przygotowanie polewy

Grzybki z ajerkoniakiem
Z podanych składników ugotować polewę. Posmarować nią kapelusze.

Polewa: Z masła, wody, cukru i kakao zagotować polewę. Lekko przestudzoną polewą posmarować kapelusze grzybków. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Każdy kapelusz nabić na wałeczek i grzybek gotowy.