Sposób przygotowania:
Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej.
2. Formowanie ciastek: Z ciasta odrywamy kawałki, toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciasteczkami zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka ,,rozleją się'' i w trakcie pieczenia zrosną się.
3. Pieczenie i obtaczanie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, upieczone od spodu będą zrumienione, ale z wierzchu nadal blade. Gorące ciasteczka zdejmujemy z blaszki i od razu obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na talerzu.
4. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki ciasteczek.
Między ciasteczkami należy zachować większe odstępy, ponieważ zrosną się.
2. Formowanie ciastek: Z ciasta odrywamy kawałki, toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciasteczkami zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka ,,rozleją się'' i w trakcie pieczenia zrosną się.
3. Pieczenie i obtaczanie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, upieczone od spodu będą zrumienione, ale z wierzchu nadal blade. Gorące ciasteczka zdejmujemy z blaszki i od razu obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na talerzu.
4. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki ciasteczek.
Między ciasteczkami należy zachować większe odstępy, ponieważ zrosną się.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Bardzo polecam :)