slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Torcik śmietanowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smakowity torcik bez pieczenia z dodatkiem świeżych borówek amerykańskich. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Polecam do kawy.

Torcik śmietanowy na zimno

Składniki:

Torcik śmietanowy na zimno

 

  • 120 g herbatników bez cukru
  • 60 g masła
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) na 500 ml wody
  • 1 galaretka pomarańczowo-morelowa na 375 ml wody (lub inna)
  • tortownica o śred. 16 cm

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowy na zimno
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy na bardzo drobno np. wałkiem do ciasta. Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Herbatniki łączymy z rozpuszczonym masłem i robimy tzw. mokry piasek. Przesypujemy do blaszki, wyrównujemy i dociskamy ciastka do dna. Wstawiamy spód torciku do lodówki.

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Borówki myjemy i lekko osuszamy.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem a następnie dolewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilę. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do środka borówki i delikatnie mieszamy.

Przekładamy masę śmietanową na ciasteczkowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretkę pomarańczowo-morelową rozpuszczamy w 375 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.

Tężejącą galaretkę wylewamy na górę ciasta i wstawiamy torcik do lodówki. Torcik śmietankowy najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.