Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowy na zimno
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy na bardzo drobno np. wałkiem do ciasta. Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Herbatniki łączymy z rozpuszczonym masłem i robimy tzw. mokry piasek. Przesypujemy do blaszki, wyrównujemy i dociskamy ciastka do dna. Wstawiamy spód torciku do lodówki.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Borówki myjemy i lekko osuszamy.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem a następnie dolewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilę. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do środka borówki i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę śmietanową na ciasteczkowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretkę pomarańczowo-morelową rozpuszczamy w 375 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na górę ciasta i wstawiamy torcik do lodówki. Torcik śmietankowy najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Borówki myjemy i lekko osuszamy.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem a następnie dolewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilę. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do środka borówki i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę śmietanową na ciasteczkowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretkę pomarańczowo-morelową rozpuszczamy w 375 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na górę ciasta i wstawiamy torcik do lodówki. Torcik śmietankowy najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.
BozenaMatuszczyk
slodkokwasnakuchnia1
Dziękuje