gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ciastka irańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Irańskie pierożki z migdałami i brązowym cukrem, zasmakuj w kuchniach świata;)

Ciastka irańskie

Składniki:

Ciastka irańskie

 

  • 100 g jogurtu naturalnego, lub jogurtu waniliowego
  • 150 g mąki
  • 250 g migdałów
  • 150 g cukru brązowego
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka kardamonu w proszku
  • 2 jaja,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Ciastka irańskie
Żółtka miksujemy z olejem, jogurtem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy mąkę. Tak powstałe ciasto, wsadzić w worek foliowy i umieścić na dwie godziny w lodówce. Po tym czasie wyjąć ciasto i wałkować na stolnicy oprószonej mąką, na placek grubości 2 cm. Powycinać szklanką o sporej średnicy kółka. Na środek wyciętych kółek sypiemy migdały zmiażdżone na proszek, wymieszane z cukrem i kardamonem. Formujemy coś na kształt pierogów, które smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Tagi:

ciastka deser