slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowe markizy kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam dziś na domowe kruche ciasteczka z pysznym kremem. To moje pierwsze markizy ale nie ostatnie.

Domowe markizy kokosowe

Składniki:

Domowe markizy kokosowe

 

  • ciasto: 1 szkl mąki+ do podsypania
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • krem: 125 g ricotty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Domowe markizy kokosowe
Ze składników na ciastka zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego a następnie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na ok. pół cm.

Za pomocą szklanki wykrajamy ciastka. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy oraz wycinamy ciastka i tak do końca ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy.

Krem:

Masło rozpuszczamy i lekko chłodzimy a następnie miksujemy razem z pozostałymi składnikami kremu na gładką masę. Na połowie ciasteczek rozprowadzamy krem (na 1 ciastko 1 czubata łyżeczka kremu) i przykładamy drugim ciasteczkiem, lekko dogniatamy.

Gotowe markizy wstawiamy do lodówki aby krem zrobił się sztywny.

Tagi:

ciastka okazje