SUPERPRZEPIS

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym

  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym

Ciasteczka są przepyszne, takie kruche, lekko orzechowe i kusząco pachnące. To idealna zdrowa przekąska.

Składniki:

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym

10-11 sztuk o wymiarach 7 x 7 cm:

  • 150g mąki konopnej
  • 100g masła/margaryny
  • 1 żółtko
  • 80g cukru trzcinowego

Wierzch:

  • 1 łyżka cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
  • 30g pistacji solonych (waga w łupinkach)
  • 20g niełuskanych nasion konopi

Sposób przygotowania:

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym

Konopie i pistacje:

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym
Nasiona konopi i pistacje mieliłam w młynku do kawy.

Ziarna konopi należy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie z pistacjami zmielić np. w młynku do kawy.

Ciasto:

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym
Ciasto powinno być dobrze połączone i schłodzone.

Wszystkie składniki wyrobić za pomocą dłoni i włożyć do lodówki na około 20-30 minut.

Wierzch:

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym
Masa na wierzch powinna być delikatnie puszysta.

Białko należy ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać puder oraz łyżką wmieszać pistacje i ziarna konopi.

Ciasteczka:

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym
Można robić ciastka o dowolnych kształtach i wymiarach.

Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i w każdym z nich zrobić malutkie dziurki. Na wierzchu rozsmarować masę konopno-pistacjową.

Pieczenie:

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym
Ciastka powinny być delikatnie zapieczone.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

ciastka dietą