Sposób przygotowania:
Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowymKonopie i pistacje:
Ziarna konopi należy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie z pistacjami zmielić np. w młynku do kawy.
Ciasto:
Wszystkie składniki wyrobić za pomocą dłoni i włożyć do lodówki na około 20-30 minut.
Wierzch:
Białko należy ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać puder oraz łyżką wmieszać pistacje i ziarna konopi.
Ciasteczka:
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i w każdym z nich zrobić malutkie dziurki. Na wierzchu rozsmarować masę konopno-pistacjową.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
gusia1000