lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubicie piec domowy chleb?? Ja bardzo lubię taki pszenny z mąki bułkowej prosty i smaczny. Do tego garść słoneczniku i pierwsza klasa wychodzi.

Chleb pszenny na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 300 ml letniej wody
  • 35g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko do posmarowania chleba
  • słonecznik do posypania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na drożdżach

Wykonanie:

Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę. Robimy w niej dołek.

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z cukrem,wlewamy je do dołka w mące i delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.

Przykrywamy ściereczką na jakieś 15 minut by drożdże wyrosły.Drożdż super pracują w cieple więc przykryjcie ściereczką.

Po wyrośnięciu drożdży wlewamy resztę ciepłej wody,dodajemy miękkie masło i sól.

Wyrabiamy mikserem jakieś 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia( przykrywamy ściereczką) na jakieś 40 minut.

Po tym czasie ciasto wyrosło pięknie więc wyrabiamy je ponownie. Naczynie żaroodporne obsypujemy mąką i przekładamy ciasto na chleb,wygładzamy smarujemy jajem posypujemy słonecznikiem i nacinamy na skos.

Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut po czym zmieszamy do 180 i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. ( Piekę w parowym piecu, jeśli nie macie to na dno piekarnika wstawcie blaszkę z wodą).

Po upieczeniu przekładamy na kratkę niech sobie wystygnie.

Chleb pszenny na drożdżach
Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę. Robimy w niej dołek.
Chleb pszenny na drożdżach
Po tym czasie ciasto wyrosło pięknie więc wyrabiamy je ponownie. Naczynie żaroodporne obsypujemy mąką i przekładamy ciasto na chleb
Chleb pszenny na drożdżach
Ciasto wygładzamy smarujemy jajem posypujemy słonecznikiem i nacinamy na skos.
Chleb pszenny na drożdżach
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut po czym zmieszamy do 180 i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. ( Piekę w parowym piecu, jeśli nie macie to na dno piekarnika wstawcie blaszkę z wodą).