Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na drożdżachWykonanie:
Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę. Robimy w niej dołek.
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z cukrem,wlewamy je do dołka w mące i delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.
Przykrywamy ściereczką na jakieś 15 minut by drożdże wyrosły.Drożdż super pracują w cieple więc przykryjcie ściereczką.
Po wyrośnięciu drożdży wlewamy resztę ciepłej wody,dodajemy miękkie masło i sól.
Wyrabiamy mikserem jakieś 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia( przykrywamy ściereczką) na jakieś 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyrosło pięknie więc wyrabiamy je ponownie. Naczynie żaroodporne obsypujemy mąką i przekładamy ciasto na chleb,wygładzamy smarujemy jajem posypujemy słonecznikiem i nacinamy na skos.
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut po czym zmieszamy do 180 i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. ( Piekę w parowym piecu, jeśli nie macie to na dno piekarnika wstawcie blaszkę z wodą).
Po upieczeniu przekładamy na kratkę niech sobie wystygnie.